Антички лапидаријум на Калемегдану и његова околина, Београд

Roman sarcophagi, Kalemegdan fortress by Mihailo Alic on Sketchfab

упутство за преглед 3Д модела: користите леви миш за ротацију лево-десно и горе-доле, скрол за зумирање, десни миш за померање објекта по екрану; на мобилном екрану померање једног прста за ротацију лево-десно и горе-доле, скупљање и ширење два прста за зумирање, два прста за померање по екрану. Трик који ће вам бити од користи при прегледању појединачних споменика: дупли клик на споменик ће га довести у центар екрана и тачку око које ћете се окретати, па само имате да се приближавате и одаљујете, облећете око њега и мењате угао гледања и раздаљину. Да прелетите на постављену позицију у 3Д сцени користите анотацију кликом на стрелице у доњем средњем делу екрана.

Римски (антички) лапидаријум на Горњем граду Калемегданске тврђаве састоји се од 4 саркофага и једне стеле, и налази се лево од улаза у зграду Завода за заштиту споменика града Београда (детаљнији 3Д модел само стеле и најближег саркофага: https://sketchfab.com/3d-models/roman-stele-and-sarcophagus-kalemegdan-fortress-de66f1e4368543a29b8a4f810866b4fe). Остали римски надгробни споменици налазе се у Великом барутном магацину на Доњем граду тврђаве, у поставци која је за посетиоце отворена од априла до октобра.
 

Sarcophagus engraving:

D(is) M(anibus) | M.Aur(elio) Glyconiano (centurioni) leg(ionis) | Clau(diae) ex decimipilo leg(ionis) IIII F(laviae) | stip(endiorum) LII vix(it) ann(is) LXX | Ael(ia) Severina coniux | cum filio sibi et coniugi | amantissimo p(osuit)
 

Epitaph reading from “Singidunum 1” publication by Arheoloski institut Beograd, 1997, furnished thanks to Milorad Ignjatovic, curator at the Belgrade City Museum.
 
 

Stele engraving:

D(is) M(anibus) | M.Aur(elio) Bito mil(iti) | Le[g(ionis) I]III Fl(aviae) sip(endiorum) XV(?)III titulu(m) | fecit | T.Val(erius) Valentinus c(ustos) a(rmorum) | leg(ionis) eius(dem) aeres(!) | fecit Bito s(upra) s(cripto) | vixit anos (!) XXXVIII | b(ene) m(erenti) | pos(uit).
 

Оба епитафа (и на саркофагу и на стели) пoчињу са "D(is) M(anibus)", што је уобичајена похвала боговима загробног света. 
 

Саркофаг је пронађен 1988. при радовима на топловоду код зграде Косовска 37, иза Скупштине. Натпис говори о војнику Гликонианусу ("Слатки") који је каријеру почео у Виминацијуму, а после постао део IV Флавијеве легије у Сингидунуму. За собом је оставио супругу Северину и сина, којима је био "највољенији". Као и већина римских остатака у Београду, датиран је између средине II (након владавине Марка Аурелија) и средине III века наше ере.
 

Стела се издваја по својој монументалности и лавовима уклесаним на врху, али и по немарном, често једва читљивом тексту. Висина је 3.58 м, ширина 1.0, дебљина 0.37м. Пронађена је у Палмотићевој улици, у близини саркофага, преломљена у 3 дела. Гробље у Палмотићевој је било за сиромашне, без надгробног споменика, па нестручна инскрипција указује да је можда стела пренета из Косовске и употребљена по други пут, јер је фрагмент са натписом био употребљен да раздваја два гроба по висини.


 
 

Иако нису део Античког лапидаријума, у његовој околини (100 метара уз стазу ка Сахат кули) се налазе и 3 јерменска надгробна споменика из XVII века са њиховог гробља на Зеленом венцу, као и два споменика на заравни изнад римске стеле која леже бачена са другим остацима.

Из монографије мр Маријане Матовић „Јермени у Чачку: 1885-1950“, чачански Народни музеј, 2017. године


 

Два споменика на заравни изнад римске стеле која леже бачена са другим остацима:

„Све осим Њега (Аллаха) који је Вечан 
   чека на правду (Дан судњи)...
   би госпођа једна Салиха, 
   праведна беше, умрла, од бога опроштена
   ту (у гробу) пристаде
   место под неба огртачем украс је овај 
   чистоћу Кевсера
   душом ће окусити
   нека буде становник најузвишенијег 
   места у Џеннету
   Души јој Фатиха (молитва)
   године 1277. по Хиџри
   или 1860/61.“
Објашњења:
Нишан је женски са лепим декоративним елементима биља и листова. 
Цвет као мотив у средини (с врха нишана) симбол је младости и невиности.
У Кур'ану се помињу 99 Аллахових имена (ар. есма ул хусна) и сва се пишу великим словом: Вечни, Мислостиви, Узвишени, Непогрешиви, Вечни, Праведни...
ФАТИХА је прво поглавље у Кур'ану које су изговара у молитвама
или при посети гроба умрлог.
КЕВСЕР је један од рајских извора.
ЏЕННЕТ је Рај (пише се и великим словом)
ХИЏРЕТСКА година је лунарна и има 353 или када је преступна 354. 
тако да обухвата две грегоријанске године. напр. на сваке 33 грегоријанске, отприлике, дешавају се 34 лунарне.
Нишан је писан несх-и  или насх калиграфским стилом.

проф. др. Реџеп Шкријељ, Државни универзитет у Новом Пазару


 


 
 

мој сајт о крајпуташима:

 

Ultra Home 2002 - 2022