Стећак из Босне, вероватно 15 век

Текст је:
А СЕ ЛЕЖИ БОЖИЧКО ВАНОВИ(Ћ)
НА СВОИ ЗЕМЛИ НА ПЕМЕНИТОИ
НА ДРАМЕ(ШИ)НИ ПОСТАВ'ШЕ
XЛАПАЦ И БРОДИН И БРАНКО З Б
(Р)АТИОМ

Translation of the text from this Bosnian Medieval (probably 15. century) grave monument:
Here lies Bozicho Banovich
on his own ancestral land
on Drameshinа Erected by
Hlapac and Brodin and Branko
with cousins

Прву информацију о стећку сам добио од бившег директора Музеја Семберије Мр. Мирка Бабића: "Ово је један од најпознатијих стећака са натписом. Пише да је то Божичко Бановић, по коме се и зове град Бановићи".

Преносим шта о томе пише Википедија: "Бановићи су мали рударски град у сјевероисточној Босни. Данашње име су добили према стећку Божићка Бановића, надгробном споменику из средњег вијека који је лоциран у истоименом селу недалеко од града. Стећак је у облику саркофага са каменим постољем величине 2,20 x 0,90 x 0,70 м. На предњој страни је стилизиран цвијет, а са бочне стране је натпис на босанчици сљедећег садржаја: Асе (овдје) лежи Божићко Бановић, на својој земљи, на племенитој Драмешини, а поставише (стећак) Хлапац и Ободин и Бранко са браћом".

На другој је различито читање текста: "Овдје лежи Божићко Бановић, на својој племенитој земљи и на Драмешини, а поставише (стећак) Хлапац и ја Богдан и ја Рајко с браћом", а на њој је и мало детаљнији историјат жупе Драмешине.
 

упутство за преглед 3Д модела: леви миш за ротацију лево-десно и горе-доле, скрол за зумирање, десни миш за померање објекта по екрану; на мобилном тач екрану померање једног прста за ротацију лево-десно и горе-доле, скупљање и ширење два прста за зумирање, два прста за померање по екрану.

stecak by Mihailo Alic on Sketchfab


 

мој сајт о крајпуташима:

 

Ultra Home 2002 - 2022