japansko-koreanski restoran
DJU-DJU
[ Rige od Fere 16 ] |
|
radno vreme kuhinje: 12 - 23h, nedelja 15 - 21:30h
neradni dan: nema
uz rezervaciju preko kluba BGrestorani: 10% popusta ili ginseng
koreanski čaj / kafa
platne kartice: AMERICAN EXPRESS, DINA, VISA, MASTER, MAESTRO

|
Na uglu Rige od Fere i Strahinjića Bana na Dorćolu se smestio ovaj
najnoviji restoran autentične istočnjačke kuhinje čiji vlasnik i kuvar
dolaze iz tog podneblja. Trenutni naglasak je na japanskoj hrani, ali kada
se iznad stolova ugradi ventilacija biće aktivirani i mini-roštilji u stolovima
na kojima će gosti sami pripremati koreanske specijalitete (zanimljiv, i za nas novi koncept). Prijatna novina u odnosu na konvencionalne restorane je i što se na stolu na držaču salveta nalazi dugme kojim pozivate konobara (a oni su ovde i bez toga veoma uslužni). |
Za početak obroka predlažemo tradicionalnu Miso supu čija je osnova riba,
morska trava i sojina pasta, a zatim nezaobilazni suši (komadići presne
ribe na kockicama od pirinča). Suši zapravo dolazi u dva oblika: Nigiri
(već opisan), i Hosomaki - u obliku valjka, spolja obložen algom i punjenjem
u centru. Suši se može naručiti pojedinačno (20 vrsta riba), ili kao Suši
set (mali, srednji ili veliki) po izboru šefa. Nudle su razne vrste rezanaca
(od krompira, pšeničnog brašna ili povrća) sa prilozima od povrća i mesa,
Tempura je pohovano povrće i plodovi mora, a Sukiyaki tanko sečeni listovi
bifteka, svinjskog vrata, piletine pečeni sa povrćem i nudlama u istoimenom
sosu. Osoblje vam može dati instrukcije u upotrebi štapića (umesto evropskog
pribora za jelo), a pirinač zamenjuje hleb (mada se i on može naručiti).
Meni je pisan kao kratak uvod u japansku kuhinju, pa se može čitati i kao
priručnik za upoznavanje daleko-istočnog kulinarstva.