Asimetrična ženska lica, privlačna ili ne?

U prethodnoj studiji pisao sam, i pokušao evolutivno objasniti, zašto žene i muškarci imaju različit oblik nogu, gde žene češće imaju "X" tip, a muškarci "O" tip, mada većina ima prave noge, a i oni koji imaju ove van norme, imaju to u nekoj minimalnoj, ali primetivoj meri[1]. Isto je i sa licima muškaraca i žena. Ova istraživanja nikada nisu vodjena kao naučna, sa merenjem velikog broja pojedinaca, prvo jer bi se mogla smatrati politički nekorektnim, a drugo što niko od toga ne bi mogao da zaradi, pa nema ko da ih finansira. Ipak, oni koji imaju senzibilitet, uočavaju male razlike, i dovoljno dugo posmatraju ljude, mogu ovo uočiti, te potvrditi ili oboriti moje nalaze. Neka za sada ovo bude naučna hipoteza na osnovu empirijskih dokaza, ili zabavna analiza trivije, mada verujem da je mnogo više od toga.

Moja teza u ovom članku će biti da muškarci imaju simetričnija lica od žena, ali da asimetričnost ženskih lica ima evolutivnu vrednost, često je privlačna suprotnom polu, pa tada predstavlja i prednost u izboru partnera. Primetio sam i da druge rase imaju simetričnija lica od pripadnika bele rase (recimo često ćete videti belca sa nosem koji ne ide vertikalno na dole, već malo u stranu, dok takvog crnca ili azijatu još nisam video), ali to neka ostane za neki drugi članak. Odmah ću biti i djavolji advokat pa dovesti u sumnju ove dve teze, tako što ću reći da sam muškarac te mnogo češće zagledam ženska lica, i da živim u zemlji gde bela rasa čini veliku većinu (mada sam živeo i u SAD, gde to nije tako), pa je moguće da nisam bio objektivan. No činjenice o asimetriji ženskih lica razmatram već godinama, i imam svoje izgradjeno mišljenje.

Navešću dve asimetričnosti koje, ako tražimo, možemo skoro svakodnevno uočiti na ulicama, u medijima, i u društvu. Jedna je različit oblik jedne obrve i / ili oka u odnosu na drugu, a druga je blaga zrikavost koja je mnogo češća kod žena nego kod muškaraca.


glumica Ornela Vištica

Povremeno možemo uočiti da je jedna obrva izvijenija od druge, ili i dodatno (mada ne često) da je oblik očiju, veličina, otvorenost, ili njihova zakošenost u odnosu na horizontalu različita. Neke žene to kamufliraju asimetričnom frizurom koja više pokriva jednu polovinu lica (kosa preko oka), a otkriva i ističe drugu stranu (kosa iza uveta), no nije pravilo. Kako su privlačnost i lepota subjektivne, i nešto što je privlačno jednom muškarcu ne mora biti i drugom, evolutivno se može objasniti da ova asimetričnost omogućava da se žena dopadne duplo većem broju potencijalnih partnera, jer se jedni zaljube u jednu stranu lica, a drugi u ovu drugu. Zli jezici bi komentarisali da asimetrična lica imaju dvolične osobe / ličnosti, tj. da spoljnu dvoličnost prati unutrašnja. Medjutim, neki muškarci vole partnerke koje mogu imati više lica i karakterno, jer vole promene, pa im to dodje kao menjanje partnerke bez stvarne promene. Po ženskim magazinima se mogu naći i zabavne interpretacije šta leva, a šta desna obrva podignutija od druge znači u karakteru osobe, ali ostavljamo da proverite koliko su ova nagadjanja tačna[2].


glumice Charlotte Riley i Lucy Liu

Zrikavost, znam mnogi će se nasmejati, ali pogledajte glumice i devojke koje idu u noćni provod na splavove, bar svaka deseta ima oči koje su malo bliže nosu a ne sredini očne duplje, ili imaju jedno koje je takvo, pa stalno pokreću oči kako to ne bi bilo uočljivo. Iskustva na internetu kažu da je to mnogo više izraženo u azijskim zemljama[3] i latinskoj Americi (a znamo da su oni potomci Azijata koji su prešli Beringovu prevlaku, i naselili Američki kontinent). Mnogi muškarci će ovu asimetričnost proglasiti privlačnom, čak i ako je nisu svesni. Razloga ima više, ali dva pristojna koja možemo navesti u članku su da žive oči odaju živahnu osobu, a blaga zrikavost asocira na pripito stanje, obe su muškarcima privlačne jer indiciraju "mogućnost zabavnog kraja večeri". Treće objašnjenje neću tako potanko objasniti, ali verujem da će svi dobiti asocijaciju ako kažem da se ima utisak kao da je osoba dugo i često gledala bliske predmete ispred nosa. Prilično sam siguran da je ova asimetrija mnogo češća kod žena nego kod muškaraca (rekao bih čak 10 puta), i da blagu zrikavost ima recimo svaka dvadeseta žena (glumice i parti devojke duplo češće). Ono što je kod žena prednost (krhka gradja, manja visina, obline, pa i blaga zrikavost), kod muškaraca je mana (jer se očekuje da su krupniji, viši, atletske gradje i direktnog pogleda).

Za one koji još nisu ubedjeni koliko je to često evo u čak dve domaće serije koje se sada emituju u udarnim terminima na RTS-u imamo po jednu zrikavu glumicu, Mionu Marković u Kralju Petru I (scena u drugoj epizodi kod zidnog ogledala dok razgovara sa ocem), i Milenu Radulović iz serije "5":


glumice Miona Marković i Milena Radulović

Nastavljam da šetam, posmatram, i pišem.

------------------------------------- linkovi za dalje čitanje ------------------------------------
[1] http://xn--j1aat.xn--90a3ac/2018/12/14/anatomske-razlike-izmedju-oblika-muske-i-zenske-noge/
[2] https://www.marieclaire.com/beauty/a6732/what-eyebrows-means/
[3] https://boards.straightdope.com/sdmb/showthread.php?t=561372

Mihailo Alić
www.ultrahome.in.rs/muska