Otvoreno pismo dekanu Filozofskog fakulteta u Beogradu povodom mog izbacivanja sa predavanja u okviru konferencije "Feminizam i levica"


Poštovani prof. dr Despotoviću,

pišem vam da vas upoznam sa dogadjajem koji se odigrao nedavno na vašem fakultetu, u nadi da ću dobiti odgovor sa vašim mišljenjem i stavom. Više od dve godine se bavim analitičkim radom i objavljivanjem na teme iz širokog sprektra ljudskih prava i diskriminacije muškaraca. Naravno da je i radikalni feminizam kao osnovni razlog te diskriminacije uvek u fokusu mojih istraživanja i analiza. Zbog toga sam postao omražen u njihovim krugovima, mada do subote 16.11.19. nisam bio svestan u kojoj je to meri. Sa dr Zoricom Mršević, koja je feministkinja moje generacije imam veoma korektan odnos, na dogadjajima se rukujemo, i učestvovali smo zajedno u jednoj radio emisiji. Stoga me je agresivnost mladih feministkinja u subotu iznenadila. Odgovor koji od vas očekujem je da li smatrate da je organizatorka skupa na vašem fakultetu prekoračila svoja ovlašćenja kada je sa javnog skupa izbacila osobu koju nisu sprečili da uđe, koja nije ometala skup ni na koji način, niti je predstavljala pretnju za učesnike ili publiku?

Više puta do sada sam išao na tribine i konferencije o rodnoj ravnopravnosti (Pravni fakultet, SANU, po hotelima), kao i predavanja o feminizmu na Kolarcu, i svuda sam bio pristojan, a tako i tretiran od ostalih učesnica, pa nisam mogao da očekujem da će biti nešto drugačije te subote kada sam se uputio na predavanje sa temom koja me je interesovala. Svoj odlazak na konferenciju sam najavio, kao i pri prethodnim odlascima na slične, na Fejsbuk grupi koju sam osnovao pre dve ipo godine. Postavio sam linkove ka programu konferencije za potencijalne zainteresovane, kao i link ka javnom profilu organizatorke i jednom njenom predavanju na Jutjubu. Dotičnu Jelenu Riznić.sam predstavio kao: "jednu od najambicioznijih beogradskih mladih feministkinja", bez ikakvih napada i grubih reči, jer je niti poznajem niti sam čitao nešto što je ona objavila a bilo je za komentar ili kritiku. Sa drugom organizatorkom, Jelenom Lalatović sam ranije imao problema, kada je počela da me zverski napada na Tviteru za članak koji sam napisao samo pominjući (isto u potpuno pristojnim tonovima) urednicu časopisa "Vreme" Jovanu Gligorijević, i nadovezujući se na jedan njen članak, čak ga i ne komentarišući. Kažem zverski, jer tu nije bilo nikakvih biranih reči, već najgorih dehumanizujućih epiteta, bez trunke argumenata, a da nisam ni znao da Lalatovićka postoji, niti sam je ikada pominjao.

Ušao sam u salu gde je sesija bila u toku i našao mesto blizu ulaza. Slušao sam kraj jednog predavanja, očekujući početak onog zbog koga sam došao, kada je Jelena Riznić ustala, i ostatak imate na snimku koji su one odmah, ekspresno, i likujući objavile na Jutjubu, pod naslovom koji je sigurno izvor ponosa u njihovoj maloj sekti (koja doduše ima podršku svetskih moćnika i finansijera, UN, EU i NATO): https://www.youtube.com/watch?v=THjJjtfrCjQ

Vrlo interesantno, ali svakako sinhronizovano, žuta štampa koja prati moju demonizaciju, i aktivno učestvije u njoj, je odmah to objavila: https://www.espreso.rs/vesti/drustvo/468945/feministkinje-oterale-alica-sa-svoje-konferencije-covek-koji-je-imao-pedofilske-izjave-doziveo-totalnu-blamazu

Svoju odbranu pokušao sam ispod videa da objasnim u komentarima:

1. Ipak imam utisak da je Jeleni Riznić bilo neprijatno da ovo uradi, jer i sama zna da ništa loše nisam učinio, ni na konferenciji (sedeo sam i mirno slušao), a ni prethodno (kritikovao feminističke metode diskriminacije muškaraca). Obratite pažnju kako prvih 15 sekundi nervozno krši ruke u potpuno neprirodno izuvijanom položaju. Ali onda se sabrala, i rešila da egzekuciju dovede do kraja. Momak u crvenom do mene (Srđan Atanasovski, telohranitelj Marks21 feministkinja) se trznuo pri mojoj prvoj reakciji, krenuo unazad da ustane, ali se suzdržao, čekajući kao znak kraj čitanja presude (ključna reč: "Možete da izadjete sad"). Kada je u govoru ukazivala na ostale žrtve mog analitičarskog rada pokazivala je na desno od sebe, tek sada vidim da je to bila svedok-"žrtva" Jelena Lalatović koja me je uvek zverski napadala u štampi i na radiju bez da sam je prethodno poznavao i ikada pominjao (ona je dežurni besni pas ove grupe i zajedno sa Jovanom Gligorijević tandem koji je isto izveo i na profesoru Ćirjakoviću, koji je potom izgubio zaposlenje na FMK univerzitetu). Riznićka je i pred kraj izricanja presude kršila ruke, bilo bi dobro da dobijemo stručnu interpretaciju njenog govora tela. Jasno je da je svesna da je sve ovo zabranjeno: udaljavanje posmatrača koji ne ometa javni skup na javnom mestu, snimanje i objavljivanje scena bez odobrenja lica koje se snima, njegovo javno ponižavanje, rušenje ugleda, i druge tačke Krivičnog zakona koje ću sa ili bez advokata lako pronaći.

2. "doksovanje – prikupljanje fotografija, snimaka ili priča koje su osobe dobrovoljno podelile sa svojim prijateljima na društvenim mrežama, a koje se zatim šire mrežom zarad javnog sramoćenja". Ako sam objavio link ka javnom profilu organizatorke konferencije time nisam učinio nikakvo doksovanje (prvi put tu reč i čujem), jer niti prikupljam ičije fotografije, niti imam pristup pričama koje osobe dele sa svojim prijateljima, jer ja nisam prijatelj sa feministkinjama. Ni o kakvom javnom sramoćenju nema ni govora, za istu sam rekao da je "jedna od najambicioznijih beogradskih mladih feministkinja", dakle hvalio sam je. A evo kako mi je vratila. Znam, to je maslo Jelene Lalatović, Jelena Riznić je samo morala da se povinuje Lalatovićkinoj volji kao lidera Marks21.

3. Cela predstava za mase (30-ak devojaka i žena je bilo u publici) je pažljivo orkestrirana. Dan pre mog dolaska organizatorke su saznale na grupi Glas za muškarce da ću posetiti konferenciju, pa su pripremile 2 kamermanke i izbacivača sa slike. Kada sam ušao, i seo pored vrata, izbacivač se ubrzo stvorio na mestu pored mene, organizatorka je ustala kao sudija na sudjenju i održala pripremljeni govor. "Izbacivanju" je sledio frenetični i dugi aplauz. Svakoga ko je čitao Orvelovu 1984. cela predstava je podsetila na Dva minuta mržnje, gde se emocije usmeravaju na mržnju prema neprijatelju, matorom jarcu Emanuelu Goldštajnu.

4. Čega se pametan stidi, time se budala ponosi. Samo ste pokazale da ste slabe, i da vam je ideologija inferiorna. A nalazite krupne muškarce da završe prljave poslove za vas (plaćeno obezbeđenje samo izvršava naloge).

napomena: u naslovu stoji da je ovo otvoreno pismo upućeno vama, jer ću ga objaviti i na svom blogu, adresa dole u potpisu.

Mihailo Alić, analitičar rodne politike, dupli magistar, osnivač UG "Čuvari ravnopravnosti"

www.ultrahome.in.rs/muska