Inkvizicija nekada, feminizam danas

Šta Galilej, Polanski i Vuksanović (Aca Lukas) imaju zajedničko? Sva trojica su priznali krivicu pod pretnjom kazne koja je mnogo veća od dela za koje su optuženi. Ili kako bi se današnjim žargonom reklo - "nagodili su se" ili "sklopili su sporazum sa tužilaštvom".

Galileo Galilej bio je italijanski astronom, konstruktor teleskopa, fizičar, matematičar i filozof, čija su istraživanja postavila temelje modernoj mehanici i fizici. Zalaganje za Kopernikov sistem, dovelo je Galileija u sukob s crkvenim učenjem, pa mu je odlukom inkvizicije 1616. bilo zabranjeno učenje da se Zemlja kreće oko Sunca i da je ono središte sveta. Iako je obećao da će odustati od svog uverenja, u svom delu "Dijalog o dva glavna svetska sistema, ptolemejskom i kopernikovom" je 1632. izložio heliocentrični sistem. To je delo Katolička crkva odmah ocenila kao jeretičko. Nakon niza ročišta, u svojoj 70toj godini, Galileo je na konačnom suđenju, nakon inkvizitorove pretnje kaznenim metodama u slučaju laži, zaključio da podržava ptolomejski sistem. Sledećeg dana, kardinal i inkvizicija zabranili su Galilejevo delo o dva sistema i osudili ga na kućni pritvor uz obavezno recitovanje psalama. Legenda kaže da je Galileo po presudi (sebi u bradu) rekao „Eppur si muove!“ („Ipak se kreće!“), ali je sigurno da je do kraja života sačuvao uverenje o ispravnosti svog stava, iako ga se javno odrekao na sudu inkvizicije. Nakon njegove smrti 8 godina kasnije, crkvene vlasti nisu dopustile da mu se podigne nadgrobni spomenik. Trebalo je da prodje skoro sto godina da mu se omogući dostojna sahrana, i skine zabrana sa njegovih dela, a tek 1992. Papa Jovan Pavle II službeno je ustanovio pogrešku Rimske inkvizicije, zatražio oprost i tom prilikom pozvao druge na dijalog nauke i vere po uzoru na Galileja. https://sr.wikipedia.org/wiki/Galileo_Galilej

Roman Polanski, koji danas ima 84 godine, reditelj je niza nagrađenih filmova, ali, po ranijem sopstvenom priznanju američkom sudu s kojim se nagodio da bi izbegao zatvor, bio je i seksualni zlostavljač žena, zbog čega je bio na prinudnom psihijatrijskom tretmanu. Američka akademija, koja dodeljuje prestižne Oskare, saopštila je 3. maja 2018. da će iz članstva izbaciti Polanskog i američkog komičara Bila Kozbija zbog optužbi o seksualnom zlostavljanju. Izjava 13-godišnje žrtve koju je 1977. majka, glumica, ostavila Polanskom da je fotografiše u provokativnim pozama: "Malo sam bila uplašena, pružila sam neki otpor, a onda pomislila, posle ovoga ću svakako ići kući", a veštaci su u zaključku 28-stranog izveštaja napisali: "ima dokaza da je žrtva bila ne samo telesno zrela, nego i saglasna", i da su dva psihijatra odbila dijagnozu da je Roman pedofil ili seksualni devijant (https://en.wikipedia.org/wiki/Roman_Polanski_sexual_abuse_case). Afera se može objasniti i iz ugla analitičara koji kažu "pratite put novca": majka je maloletnu ćerku, koja očigledno nije više bila nevina u 14. godini (13 punih), namestila poznatom i bogatom starijem čoveku (Polanskom), a kada se matori primio, onda su ga ucenjivali za novac, preko tužbi sudu. Pod ponovnom pretnjom zatvora, Polanski se sledeće godine odlučio za usiljeno izgnanstvo, i napustio SAD.

Folk pevač Aca Lukas, priznao je da je napao bivšu suprugu i nagodio se sa Tužilaštvom, a u zamenu za priznanje dobio je 10 meseci uslovno na tri godine, i izrečena mu je mera zabrane prilaska u trajanju od 6 meseci. Nakon potpisivanja sporazuma o priznanju krivice je objasnio svoje razloge za ovaj potez: „U interesu deteta morao sam da kažem da sam uradio ono što nisam. Da nisam sklopio dogovor, išao bih u pritvor, pa bih iz pritvora morao da dokazujem da to nisam uradio“. Tužilaštvo je sigurno znalo da bi odlazak u pritvor znatno omelo njegove prethodno preuzete obaveze, koncerte, i rezultovalo znatnim finansijskim gubitkom. U otvorenom intervjuu za "Blic" Vuksanović ističe da je incident nastao zato što ga je Sonja gađala šoljicom, a kako ju je instruisala njena advokatica (https://www.youtube.com/watch?v=WeMSIokkdEo&t=2m55s). U devetoj minuti je rekao: "Ja stojim iza toga da treba da postoji zakon koji štiti žene, ali stojim i iza toga da medju tim ženama ima žena od kojih treba neko da se zaštiti. Mislim, nisu sve žene tako bajne i fine, i tako nevine, i tako bezopasne, pa da one sve moraju da budu zaštićene tim zakonom, jer ko će mene da odbrani".

Šta povezuje ova 3 slučaja: u svima se radi o poznatim, javnim ličnostima iz nauke, kulture ili zabave, svi su muškarci, i svi su bili primorani na nagodbu sa tužilaštvom da bi izbegli zatvor, ali su neki završavali u doživotnom kućnom pritvoru ili izgnanstvu (kombinacija ova dva je nešto sa čime već 6 godina živi osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž). U svim slučajevima su javno degradirani, oduzeta su im priznanja i osramoćeni su samo zašto su se suprotstavili vladajućoj dogmi. Nekada je to radila inkvizicija, a sada feministička kampanja #MeToo, ili primena novih zakona pod izgovorom „zaštite žena“. Feminizam je danas zamenio religiju kao vladajuću ideologiju, no borba protiv ovog novog totalitarizma je već u punom jeku, u kontrakulturi.

Mihailo Alić
www.ultrahome.in.rs/muska