Vučićeve mere za povećanje nataliteta u raljama feministkinja

Nedavno obraćanje predsednika Vučića (https://www.youtube.com/watch?v=py5FyvU3dLs&t=8m06s) koje je na zvaničnom Jutjub kanalu SNS-a, za 5 dana od kada je postavljeno, imalo začudo samo 6666 pregleda (cifra koja i one koji nisu numerolozi može da podseća na nešto), izazvalo je očekivane polemike jer se radi o temama koje su predstavnici SPC-a već započeli prethodnih meseci, i takodje bili dočekani na nož od strane feminističkih NVO i njihovih predstavnica u institucijama vlasti i medijima. Naime, nije se našla skoro nijedna predstavnica ženskog pola (namerno ne kažem "nežnijeg", jer je to anahroni izraz na kome bi i levi i desni zamerili), da se nije usprotivila izjavama o radjanju i abortusima koje su dolazile od zvaničnika SPC-a. Utisak je da su se feministkinje toliko integrisale da se radi o svojevrsnoj Ženskoj medijsko-institucionalnoj mreži (kao pandan Ženskoj parlamentarnoj mreži), kojoj ne pripadaju samo retke medijske poslenice i poslanice / predstavnice (ultra) desnih partija / pokreta.

Najnovije mere koje je predsednik predložio, odmah su naišle na osudu fronta od 10 feminističkih NVO (Žene u crnom, Autonomni ženski centar, Rekonstrukcija ženski fond, Romska ženska mreža, Organizacija za lezbejska ljudska prava – Labris, Mreža Žene protiv nasilja, Mreža žena Rasinskog okruga, Udruženje žena Peščanik iz Kruševca, Nena – grupa za mir i prava žena iz Leskovaca), sa porukom: "Nećemo da rađamo za državu, naciju, crkvu, armiju ni partiju", ili poetskije: "Ni državu ni Boga, blizu jajnika moga! Moje telo, moja teritorija!". Smešno je da one odgovaraju u ime heteroseksualnih žena Srbije kojima je Vučićeva "molba za radjanje" bila upućena, kada se zna da je velika većina žena u ovim NVO lezbejske seksualne orjentacije, pa i nisu kandidatkinje za radjanje iz očiglednih razloga. Njihovi predlozi u nedavnoj emisiji televizije N1 (http://rs.n1info.com/a373355/Vesti/Gosce-N1-Projekat-pravljenja-profesije-majke.html) sveli su se na ponovne zahteve za uvodjenje seksualnog vaspitanja u škole, naravno po principima feminističke rodne politike Incest trauma centra, žalbe na ekonomsko stanje u zemlji, kao da je natalitet emancipovanih žena u razvijenim zemljama Zapada veći nego natalitet Srpkinja, i to da bi nam najbolje bilo kada bi lezbo-feministički lobi vodio populacionu politiku, kao da već nema dovoljno poguban uticaj i sada. Poenta je bila, kako može Vučić kao muškarac, po feminističkoj ideologiji patrijarh, da odlučuje u ime žena, i zna šta je za njih najbolje? Jedina koja mu je neočekivano pružila podršku je potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, te predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost prof. dr. Zorana Mihajlović. Doduše, ova podrška i nije tako neočekivana, kada se zna da se njena fotelja u Vladi već odavno klima, a mnogi su je prepoznali u opisu Ane Brnabić "nekih netimskih igrača, čija sujeta i samopromocija" ugrožava efikasnost rada Vlade, i koji će biti predmet rekonstrukcije Vlade koja je najavljena koliko za sledeću nedelju.

Podjednako kao i mere stimulacije radjanja, na negativan odziv feministkinja je naišao i predlog u vezi sa abortusom: "Ali pre toga da pokažete ultrazvuk i da (potencijalna majka) čuje otkucaje srca, pa neka se odluči. Imate danas i 4D, pa neka se odluči (…) Niko nikome neće nikakvo pravo da uskrati, jedino što hoćemo je da pokušamo da zamolimo ljude da razumeju koliko su deca potrebna". Nije pomoglo ni što je Vučić dva dana za redom smelo pomenuo feministkinje (pri dnu članka u Peščaniku https://pescanik.net/torbica-cipele-abortus/), pa su se pomenute NVO osetile kao "državni neprijatelji", i da se "feminizam" doživljava kao "ružna reč".

I na kraju dozvolite autoru ovog članka jedan lični, originalan i verovatno futuristički komentar / predlog o seksualnom obrazovanju i smanjenju broja abortusa. Seksualna aktivnost se po mnogim aspektima može porediti sa učestvovanjem u saobraćaju, bilo da ste vozač motornog vozila, suvozač, biciklista ili pešak. Svaki učesnik u saobraćaju zaštićen je od štete zakonima, a njegovo ponašanje je regulisano ali i sankcionisano istim, a mnogi su i obavezni da prodju kroz odredjenu obuku, srazmerno mogućoj šteti koju svojim nepoznavanjem i nepoštovanjem propisa mogu izazvati sebi i drugima. Slično bi trebalo da se uvede kao obvezno za učesnike u seksualnom saobraćaju, da bi imali manji broj nesreća sa smrtnim ishodom (abortusa). Takodje, kao i u saobraćaju, gde imalac motornog vozila godišnje uplaćuje polisu osiguranja koja pokriva troškove nezgoda, dobija negativne poene na vozačkoj dozvoli za prekršaje čime mu se premija osiguranja povećava, a i obavezan je da ide na re-edukaciju radi obnavljanja znanja u slučaju ponovljenih prekršaja, slično bi se tretirali i svi seksualno aktivni gradjani u dobi izmedju recimo 15 i 55 godina. Podela kondoma koji bi se finansirali iz doprinosa i osiguranja bila bi kvartalno (svaka tri meseca) prema potrebama, tj. na prijemu bi se utvrdjivalo da li je prethodna primljena količina potrošena, i u kojoj meri, pa bi se prema tome odredjivala svaka sledeća. Time bi se društvo, država i gradjani oslobodili ogromnih troškova abortusa, jer bi polisa važila i u državnim i privatnim ordinacijama, a broj abortusa bi bio znatno smanjen zbog neiscrpne podele kondoma, i dostupnosti ostalih kontraceptivnih sredstava i metoda prema izboru i situaciji osiguranika. Naravno, ko ne želi da ih koristi, sa svakim abortusom imaće drastično povećane premije osiguranja, pa neka izvoli da nastavi da se neodgovorno ponaša. Ako bih smeo da budem još avangardniji, predložio bih da se u seksualnu zdravstvenu zaštitu uvede i legalizacija prostitucije i surogat materinstva, pa da i ove usluge mogu biti pružane kroz ovo osiguranje, naravno u premijum kasko varijanti, dok bi za ostale i dalje važilo jeftino obavezno osiguranje, analogno sa osiguranjem automobila. Da li bi se osiguravale samo žene, ili bi u tome i kako participirali i muškarci, na javnoj raspravi je da odluči, no svakako, ovakvo uredjivanje materije bilo bi mnogo bolje nego haotična situacija "divljeg zapada" u kojoj se sada svet nalazi. Ako sam preterao, onda dobro, ovo su bili samo mojih pet centi :-)

Mihailo Alić
www.ultrahome.in.rs/muska