Šta polovi gledaju pri odabiru partnera, i zašto?


Članak će biti baziran na uobičajenim slučajevima, svako ko se u njemu ne pronadje ne treba da negoduje, već možda da se raduje što nije kao većina. Takodje, objašnjenja će se bazirati na biologiji kao vodilji ljudskog ponašanja i odabira. Ma kakav značaj pridajemo društvenom uticaju na naše afinitete, iza njih skoro uvek postoji biološka osnova, a to je da se partner bira radi produženja vrste (reprodukcije), i seksa kao aktivnosti koja tome vodi.
 

Izgled za žene, finansijska stabilnost za muškarce

Nedavno sam na Jutjubu gledao intervju sa vlasnicom agencije za bračno posredovanje[1], koji je potvrdio ono što odavno znamo: žene u muškarcima traže finansijsku sigurnost. Nije elaborirano koji nivo "sigurnosti" očekuju i traže, ali se može pogoditi da se radi o najvišem mogućem koji mogu osvojiti (isto je i za muškarce kada se radi o atraktivnosti, izgledu žene). Paralelu sa životom ptica sam već opisao u članku pre godinu dana: "Prilikom udvaranja mužjak može ženki doneti insekta ili manjeg glodara, pokazujući joj na taj način da nije samo sposoban da nađe hranu, već i spreman da je podeli, i brine se o potomstvu. Slično je i sa mužjakovim građenjem gnezda, i njegovim ukrašavanjem (kamenčićima, sjajnim predmetima, mahovinom, različitim biljkama) kako bi ga učinio aktraktivnijim, a ženka potom odabira gnezdo koje joj se svidi"[2]. Naravno, ljudska vrsta je proširila sve definicije potrebnog u domen hedonizma, pa se kod nje radi o luksuzu, statusnim simbolima, a ne samo o biološkim potrebama.
 

Zašto je za ženu privlačno ako ima oblo telo, za muškarca ako ima mišićavo?

Devojčice se ulaskom u pubertet zaobljuju i počinju da anatomski više razlikuju od dečaka. Rastu im grudi, i količina masnih naslaga koncentrisana na strateškim mestima, čime signaliziraju spremnost za reprodukciju. Dečaci se zamomče, produbljuje im se glas, raste brada i agresivnije se ponašaju. Nagomilavanje masti kod žena je rezerva koje one evolutivno stiču kako bi uspele da iznesu trudnoću i brigu o potomstvu i u odsustvu pomoći partnera ili zajednice, koja može pod odredjenim okolnostima da izostane (smrt, odlazak partnera, prirodne i društvene kataklizme). Za vreme ovog osetljivog perioda ženka je sprečena ili joj je otežano pribavljanje hrane, pa mora da ima rezerve energije u obliku nagomilanog sala, kao što i životinje koje hiberniraju za vreme nepovoljnog zimskog perioda nagomilavaju rezerve u periodima sa obiljem hrane, pred hibernaciju. Isti je razlog i pojačanom apetitu kod trudnica, pa se često dešava da ta prekomerna ishrana, koja kod ljudi uglavnom nije neophodna, dovodi do povećane telesne težine, koju je posle porodjaja teško vratiti u prvobitno stanje. Slično je i sa oblikom i crtama lica: za žene je povoljnije ako imaju zaobljene i blage crte lica, a za muškarce da su im lica više uglasta, kao isklesana: istaknuta brada, krupniji nos i jače obrve. Nasuprot oblom telu žene, muškarac mora da bude mišićav da bi odgovorio izazovima pribavljanja hrane za ženu i potomstvo, i izborio se sa konkurentskim mužjacima za parenje i podelu hrane.
 

Zašto muškarac treba da bude krupniji i viši od žene?

Prateći statističke podatke za prosečnu visinu muškaraca i žena u zemljama sveta[3] možemo utvrditi da su u većini zemalja muškarci izmedju 12 i 14 cm viši od žena, odnosno 8 posto. Kod pegavih hijena je obrnuto, ženke su krupnije od mužjaka za otprilike isto toliko. Posledica je da je njihovo društvo matrijarhalno, tj. vodi ga dominantna ženka, i ženke su tamo jače i agresivnije od mužjaka[4]. Milionima godina evolucije, u velikoj većini životinjskih vrsta, mužjaci su bili krupniji i snažniji od ženki, i medjusobno se borili za mogućnost parenja sa njima. Iz obrazovnih emisija sećamo se scena slonova, jelena i ostalih rogatih životinja, kao i morskih i kopnenih lavova u testosteronom vodjenim obračunima u sezoni parenja. Ljudske ženke i dalje imaju ovu usadjenu preferenciju za krupnim mužjacima, pa i u odsustvu fizičke opasnosti kao i veličine kao činioca uspeha u društvenoj hijerarhiji, žene i dalje biraju krupnije i više primerke muškaraca. Neki izbori se izgleda nikada ne menjaju.
 

Zašto muškarce više privlače žene sa bujnim grudima?

Bujnost grudi ima veze sa paleolitskom Venerom, boginjom plodnosti, ali i sa činjenicom da žene koje su već radjale imaju bujnije grudi od onih koje nisu, i kao takve su pouzdanije partnerke da zatrudne i iznesu trudnoću do kraja. Sa druge strane, kao atribut čednosti, nevine devojke imaju male grudi, pa su u tradicionalnim društvima bile traženije za brak, a ove sredovečne za sticanje seksualnih iskustva i avanture.
 

Zašto debljina nije atraktivna?

Povećana telesna težina, u narodu zvana debljina (ili pristojnije "višak kilograma"), nije atraktivna jer je iz medicine poznato da ima negativan uticaj na plodnost i kod muškaraca i kod žena. Ne samo da su debele osobe u većoj opasnosti da budu neplodne, nego i na njih slabije deluju terapije za neplodnost. Takodje, mogućnost komplikacija, čak i kada zatrudne, je veća kod debelih žena[5] Više o ovoj temi pogledajte na Guglu, pretragom za "obestity and fertility". Sa druge strane, osobe sa viškom kilograma su tromije, manje aktivne, sklonije znojenju, i sa povećanim zdravstvenim problemima, i životom kraćim i do 14 godina[6] u odnosu na vršnjake, pa shodno navedenom su manje poželjne kao partneri.
 

Zašto je žena u javnosti privlačnija što ima manje odeće na sebi, a za muškarca važi obrnuto?

Većina pravila koja važe za ženu, obrnuta važe za muškarca. Žena je atraktivna proporcionalno procentu kože koju prikazuje, odnosno obrnuto proporcionalno procentu koju joj odeća pokriva. Značaj muškarca je veći što ima više odeće na sebi, pa na formalnim prijemima se žene uglavnom smrzavaju u lepršavim koktel haljinama, a muškarci znoje u trodelnim odelima (sako, prsluk i pantalone) uz obaveznu košulju sa dugim rukavima i kravatu, bez obzira na doba godine. Pravilo za žene potiče od podsvesne prijatnosti koju polugolo žensko telo izaziva kod muškaraca, jer ima utisak da je ona tako otvorenija i bliža seksualnom činu. Sa druge strane, oblačenje muškarca signalizira njegov položaj u društvenoj hijerarhiji, i stoga je potrebno da bude što formalnije. Kada smo kod odeće, moda iscepanog džinsa je seksi na ženama, ali ne toliko seksi na muškarcima (sem ako nisu gej), a u 20. veku se asocirala sa beskućništvom. Razlog zašto je to seksi je jer devojka u takvoj odeći izgleda kao seksualno uznemiravana ili silovana, ali to nije politički korektno objašnjenje, pa nemojte reći da sam vam to ja rekao :-)

Zašto je većina ženske šminke crvene boje?

Pomislićete da je očigledni odgovor na ovo pitanje: "jer je crvena boja privlačna i bikovima", medjutim to još ne odgovora zašto je to tako. Koža na licu i sluzokoža usana i labije postaje crvenija sa pojačanim dotokom krvi (koja je crvene boje) kada je osoba uzbudjena, pa rumenilo na obrazima i crvene usne asociraju na uzbudjenu ženku, a to kao i oblačenje koje pokazuje dosta gole kože asocira na približavanje seksualne aktivnosti, pa uzbudjuje muškarce. Isto je i sa mirisima koji bude seksualni apetit, kao što miris hrane budi apetit za jelo.
 

Zašto su "jake" žene naporne?

Ovu temu je u srpskoj literaturi razradio psihoterapeut Zoran Milivojević pa ću ga samo citirati[7]. Iako nema veze sa biologijom, ipak sam smatrao da treba da bude deo ovog članka da bi se zaokružila tema o izborima partnera i razlozima za njih. Milivojević kaže (uz moje komentare u zagradama): "Sve te jake žene nisu samo žene, već i muškarci pošto su kod sebe razvile i "muške" osobine. Zato se njihovi muškarci mogu osetiti nepotrebno i nekorisno, pošto nemaju ulogu nekoga ko je glava porodice, jer ona zaradjuje više od njega. Jake žene su po pravilu fascinantne, pa se muškarci snažno zaljubljuju. Sve dok su zaljubljeni, muškarci imaju motivaciju da se jako trude da bi ta veza uspela (isto je i kod žena u vezi sa uspešnim muškarcem). Ali kako prolazi zaljubljenost, taj "višak motivacije" prolazi, i muškarci često otkrivaju da su veze sa jakim ženama veoma naporne (jer su zahtevne, proporcionalno onome koliko pružaju). On počinje da uvidja razliku izmedju osobe i veze, shvata da je takva žena super, ali da njemu ta vrsta veze ne odgovara - da se umorio (jer ne može da je prati)". Jake žene nam je doneo feminizam, emancipacija žena, i kvote za njihovo zapošljavanje, gde na rukovodeće pozicije često dolaze samo jer su žene. Nakon toga umeju da budu uobražene, samodovoljne, "ravnopravne", čak i osorne, mada često i dalje očekuju da muškarac bude džentlmen, jer su one uspešne, ali se još uvek nisu oslobodile hipergamije, tj. tendencije da se udaju za muškarce višeg statusa od njihovog (što je u njihovom slučaju teže nego da rade kao kasirke ili frizerke).
 

Ostale, kulturom uslovljene, razike izmedju muškaraca i žena

Da bi društvo učinilo polove medjusobno još privlačnijim, u tradicionalnim društvima je insistiralo na produbljivanju razlika izmedju njih. Tada je žena bila privlačnija što je imala manje odeće na sebi, dužu kosu i nokte, i manje mišićne mase, a za muškarca je važilo sve obrnuto. Devojke su bile smerne, a momci bučni (danas bi se to reklo "emancipovani"), muškarac radio van kuće, a žena u kući, svaki pol je znao svoje uloge i njih se držao. U današnjem trenutku se pod feminističko-LGBT uticajem zapravo radi na suprotnom, uklanjanju razlika izmedju polova (feminizacijom muškaraca, njihovim zaplašivanjem pričama o nasilju nad ženama, seksualnom uznemiravanju i silovanju, a "osnaživanjem" žena i njihovim ogrubljivanjem), odnosno uvodjenju androginosti (reč sastavljena od grčkih reči za muškarca i ženu), da bi se smanjila privlačnost medju polovima, u cilju depopulacije planete. Stoga danas vlada opšta konfuzija na polju polnih uloga i odnosa, a posledica je smanjena reprodukcija i demografski pad, kao i pojačani sukobi medju polovima.
 

------------------------------------- linkovi za dalje čitanje ------------------------------------

[1] https://www.youtube.com/watch?v=9W82ui1Iom0
[2] http://xn--j1aat.xn--90a3ac/2018/02/14/konacno-resenje-za-harmonicne-odnose-medju-polovima/
[3] https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_average_human_height_worldwide
[4] http://xn--j1aat.xn--90a3ac/2019/03/26/sta-je-zajednicko-pegavim-hijenama-i-radikalnim-feministkinjama/
[5] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21848022
[6] https://www.nih.gov/news-events/news-releases/nih-study-finds-extreme-obesity-may-shorten-life-expectancy-14-years
[7] https://bgonline.rs/zoran-milivojevic-jake-zene/

Mihailo Alić
www.ultrahome.in.rs/muska