Seks je silovanje u odsustvu pristanka

Švedska je usvojila novi zakon, a od sredine 2018. počela i da ga primenjuje, kojim se seks bez ekplicitne saglasnosti kvalifikuje kao silovanje, čak i ako nije bilo pretnje, niti primene sile[1]. Iako zagovornici zakona tvrde da neće biti potrebno ovu saglasnost overavati kod notara, još nije jasno kako će se ta saglasnost tj. pristanak beležiti, da bi se u spornim situacijama zabeleška uzimala kao dokaz. Na socijalnim mrežama predlaže se snimanje izjave mobilnim telefonom, no potrebno je da oba partnera snime jedan drugog, što svakako umanjuje spontanost, i odlaže ono što sledi.

Nedavno smo u Jutarnjem programu Prve TV saznali da Autonomni ženski centar (AŽC), najjača feministička NVO u Srbiji, pokreće istu akciju kod nas, sa dodatnim detaljima koji će još više uništiti ljudima želju da imaju seks. Kritičari feminističkih praksi su već prepoznali subverzivno delovanje AŽC-a koji pod izgovorom zaštite žena od nasilja, vodi depopulacionu politiku finansiranu od globalističkih elita čiji cilj je smanjivanje svetske populacije sa sedam na "zlatnu milijardu". Emisija je najavljena na sledeći način: "Treba li silovanjem smatrati svaku seksualnu radnju bez pristanka? Šta podrazumeva pristanak na seksualni odnos, i kakav taj pristanak treba da bude – samo usmen ili pismen? Šta bi donela nova konvencija što srpskom krivičnom zakonodavstvu nedostaje, koliko bi to više štitilo žtrve seksualnog nasilja, a koliko bi ometalo normalan, lični odnos i otvorilo prostor za zloupotrebe?"

Emisiju možete samostalno pogledati[2], a ovde ćemo citirati samo najbitnije izjave Tanje Ignjatović, psihološkinje AŽC-a, inicijatora promene našeg krivičnog zakona: "Pristanak može da se da na različite načine, i verbalno, i neverbalno, ali su važne okolnosti u kojima se dešava ta seksualna radnja, da li je žrtva bila u poziciji da da dobrovoljni pristanak, jer ako je mogla da pretpostavi ikakvu opasnost, mogla je da ne izgovori, da ne pokaže fizički otpor, mogla je da se skameni, da ništa ne učini zato što su okolnosti bile takve da ona nije mogla da jasno izrazi da želi takav odnos, takve okolnosti su neka mesta gde se to dešava, neki dogadjaji, neka njena stanja, i neki disbalansi, kada je žrtva jako mlada, kada ima veći broj muškaraca, kada su nesrazmerni u snagama, ili je bila u takvom stanju da nije mogla da da pristanak". Okruglo pa na ćoše, posebno je nejasno kako se to daje neverbalni pristanak, a i kako se beleži verbalni, pošto je na sudjenju, u odsustvu dokaza njena reč protiv reči optuženog. Iz gornjeg proizlazi da krupni i visoki muškarci svakako ne treba da prilaze sitnijim ženama, iako znamo da baš medju njima postoji izrazita privlačnost, takodje ne prilazite ako u prostoriji ima preko 50 posto muškaraca, a posebno ne ako vidite žrtvu sa čašom alkoholnog pića. Dalje se stvari komplikuju: "Sud bi ispitivao sve okolnosti, da li je to u autu, da li je to u uskom prostoru, da li je na žurci gde je popila, ili joj je neko stavio u piće, da li je to njeno neiskustvo (nikada pre toga nije imala seksualni odnos)". Dakle, nemojte u autu, ili studentskim sobama, nikako na žurci, niti sa devicom (to je već teže naći). Advokatica je potom rekla da su sudovi i do sada uzimali u obzir sve okolnosti koje je Tanja navela, i da ne misli da će sama zakonska izmena nešto promeniti (Tanja vrti glavom misleći šta sve nije rekla, a nameravaju da proguraju sa ovim što je rekla). Tanja se potom poziva na Istanbulsku konvenciju koju je Srbija ratifikovala, i našu obavezu da pojačamo zaštitu žena od nasilja. "Država mora da se detaljno bavi ispitivanjem", prekida je advokatica, potom nastavlja: "Znate šta je tu osnovno?, poštovanje osobe s kojom ste, koja je pristala, i onda je mogla da se predomisli, koja je pristala na jedan oblik seksualne aktivnosti, ali ne želi neki drugi, kada kaže ne, druga strana mora da se zaustavi". Ali na 13. minutu advokatica govori o zloupotrebama, tj. da "žene dobrovoljno stupaju u seksualne odnose, a potom lažno prijavljuju muškarce".

"Pristala je na jednu seksualnu radnju, ali nije na drugu" - znači od sada u snimku koji ćete kao dokaz pristanka pre seksa snimiti, morate da definišete na koje sve radnje pristajete, a na koje ne. I u braku, gde su do sada opasnosti seksa bile trudnoća i kasniji razvod, nakon koga muškarci gube decu i imovinu, sada postoji i mogućnost lažnih optužbi za "silovanje", kada se proširi njegova definicija na "seksualnu radnju" za koju nije pribavljen izričit pristanak druge strane.

Jedan komentator snimka je primetio da ovo uopšte nije prepodnevna tema, no očigledno AŽC podbunjuje domaćice da maltretiraju muževe kada se vrate sa posla: "dragi, dala sam ti saglasnost za odnapred, ali ne i otpozadi", pa da ih ovi umorni i iznervirani prilepe jednim nasiljem u porodici, i tako povećaju broj prijava koje AŽC-u povećavaju produktivnost i pravdaju zahteve za nova finansiranja.

Koliko se situacija ovima komplikuje pokazuje članak na poznatom feminističkom VICE portalu, koji opisuje jednu naučnu studiju o tome koliko muškarci razumeju da li žena neverbalno pristaje na seks, evo recite da li je vama jasno: "Nakon što im je prikazan svaki scenario, od učesnika je traženo da reakcije ocene na tri pitanja: Koliko misle da žena želi da unapredi seksualnu interakciju, koliku je voljnost (pristanak) pokazala da unapredi seksualnu interakciju i do koje mere je iskazala pristanak na seks.... čak i napredni muškarci koji poštuju žene mogu pogrešno da protumače pristanak ili njegov izostanak i u skladu s tim počine seksualni napad"[3]. Kako je krenulo, uskoro će se uvoditi polaganje i dozvole za seks, sa bar dva semestra psihologije za svakog polaznika, jer bez toga više nema prilaženja i produženja vrste. Budućnost traži visoko-obrazovane kadrove, za karijeru, i privatan život.

Pored gore navedenih, u proširenu definiciju silovanja na Zapadu se računa i: 1. dodirivanje po grudima i polnom organu bez odobrenja, čak i bez penetracije polnim organom (čime se zamućuje granica izmedju seksualnog uznemiravanja i silovanja), 2. seks bez kondoma ako "žrtva" nije dala pristanak, pa je verovatno da će AŽC tražiti i da se to doda u Krivični zakonik.

I za kraj, da ovu otužnu temu malo razvodnimo, pogledajmo kako kanadski animatori šaljivo uče "mogu da neću" lekciju za žene, i "uh izvinite" za muškarce, radi "okončanja kulture silovanja jednom za svagda"[4]:

-------------------------------------------------------------------------
[1] https://www.blic.rs/vesti/svet/novi-zakon-u-svedskoj-ili-eksplicitna-saglasnost-za-seks-ili-se-tumaci-kao-silovanje/sj3mldh
[2] https://www.youtube.com/watch?v=cJEkdpkUeRo
[3] https://www.vice.com/rs/article/yw5gbb/muskarci-i-dalje-ne-razumeju-kako-funkcionise-dobrovoljni-pristanak-na-seks
[4] https://www.youtube.com/channel/UC9-6eeu-YhbakrhGAjNRchA/videos

Mihailo Alić
www.ultrahome.in.rs/muska