Žena – seks – novac

Ovo će biti tekst koji i po naslovu i prema sadržaju feministkinje, neupućeni i zlonamerni mogu nazvati mizoginim, tj. ženomrzačkim. Međutim, on je posledica mog dugog života i veza sa ženama, kao i iskustava ostalih muškaraca. Pozivam one koji imaju suprotna iskustva da se predstave i napišu svoja.

Pođimo od toga šta muškarci traže od žena, i zašto stupaju u veze sa njima, i obrnuto, šta upućuje žene da se vezuju za muškarce. Tradicionalni će reći da je to porodica, zajednički život, romantični da je to ljubav, a praktični da je to seks. Do ovde nismo razdvajali želje i potrebe muškaraca i žena, jer navedene su zajedničke. Međutim, postoji tu niz neravnopravnosti i razlika u potrebama i očekivanjima. Ako je potrebno izdvojiti, i poređati po važnosti, lista bi često bila drugačija. Muškarci od nekih žena očekuju porodicu, ili druženje, od nekih ljubav, ali od većine (do starijih godina) seks. Ženina lista je nešto drugačija i po prioritetima i po sadržaju. Tako neke žene od muškaraca očekuju porodicu, od nekih ljubav, a od nekih samo seks (ljubavnici, gde je to jedina, ili glavna komponenta). Ipak, velika većina žena od muškaraca očekuje, a mali broj muškaraca od žena očekuje, finansijsku stabilnost, i delimično ili potpuno izdržavanje i za nju, i za njenu decu. Nisam slučajno napisao „njenu decu“, jer iako su biološki često to i muškarčeva deca, u ginocentričnom društvu u kome se po razvodu starateljstvo automatski dodeljuje samo majci, sem ako se ona ne odrekne tog „prava“, to su zapravo njena deca.

Interesantno je da sada uporedimo ove dve liste očekivanja, kao i da svakoj potrebi damo koeficijent, tj. jačinu, odnosno značaj. Ako izuzmemo porodicu i ljubav kao zajedničke, koncentrisaćemo se na razlike. Očigledno je da su muškarčeve potrebe i očekivanja mnogo, višestruko manja od ženinih. Uprošćeno, on traži seks, gotovo bilo kakav, jer je sa svakim zadovolj(e/a)n, dok ona traži dve stvari: kvalitetan, uglavnom dugotrajan seks, i novac za egzistenciju ili luksuzne potrebe (modu, izlaske, putovanja, prevoz). Žena takodje traži i očekuje psihološku i emotivno podršku od muškarca, što najčešće nije njegova potreba.

Postoje dve vrste muškaraca: oni koji „vole“ žene, i oni koji ih „mrze“. U prvu grupu spadaju muškarci koji imaju moć nad ženama, obično psihički i voljno slabim, i koji ih kontrolišu, manipulišu i iskorištavaju. Oni obično imaju po više žena istovremeno, a drže ih snagom volje, seksa koji im obilato pružaju, ili ih drže u finansijskoj zavisnosti. Muškarci koji „mrze“ žene su oni koji su iskorišćavani od žena, koji preziru njihove privilegije koje im je društvo omogućilo, koji su žrtve razvoda i / ili lažnih optužbi, i drugih nepravdi i neravnomernih očekivanja opisanih gore.

Žena će muškarcu oprostiti uvrede, neverstva, čak i nasilje nad njom, samo ako je on dovoljno dobro i često seksualno zadovoljava. Sve ostalo je manje bitno: pokloni, putovanja, rad u kući ili pomoć oko dece. Seksualno nezadovoljena žena u 21. veku je nezadovoljna žena, jer se to kroz ženske časopise navodi kao vrhunsko zadovoljstvo, a i Frojd je primetio da nedostatak (danas bi rekli kvalitetnog) seksa vodi žene u neuroze i histeriju. Nije naodmet pomenuti i poslovicu na latinskom koja to isto kaže: „Bonus penis, pax en domus“ (dobar penis, mir u kući). „Ovo, iako smešno zvuči, predstavlja jednu veliku istinu. Na primer, primetite da su vam roditelji nervozni svakodnevno, malo ima fali da počnu da ujedaju. Ali, onda, dođe ta prelomna noć posle koje su oni kao preporođeni. Srećni su, keze se od uva do uva, ispunjavaju vam sve želje, i narednih par dana, a ako se posreći, i nedelja harmonija vlada u kući. Mama najednom tatu ponovo voli najviše na svetu, a tati je mama najbolja. Mama često ima ispade kada tatu hvali na sva usta, a do pre neki dan su se krvili kao najgori neprijatelji, pa je vama tu nešto čudno. I ipak, htela to ona ili ne, mama priznaje da ju je tata sinoć vratio u njihova stara luda vremena mladosti“[1].

Neki komentatori su predložili da pitamo same žene. Međutim, dobićemo pravi odgovor samo ako žele da priznaju. Ako potvrde da im je novac najbitniji ispašće sponzoruše, ako potvrde da je seks biće nimfomanke, nijedno nije baš pohvalno. Mislim da nećemo dobiti potvrdu ni u jednom od ova dva, jer će reći da je najbitnija ljubav (mada se ona najčešće sastoji od pomenuta dva).

„Istraživači su čak otkrili da je seks toliko usko povezan sa srećom da su procenili da će povećanje učestanosti seksualnog odnosa sa jednom mesečno na jednom nedeljno imati iste efekte povećanja raspoloženja kao i dodavanje prihoda od 50.000 dolara godišnje. Seks pokreće oslobađanje različitih hemikalija u mozgu, poput dopamina, vazopresina i oksitocina, koji su povezani s kreativnošću, rešavanjem problema, saradnjom i poverenjem. Razumno je, kažu istraživači da bi redovni seks mogao poboljšati radni učinak, koliko i onaj u spavaćoj sobi“[2].

------------------------------------- linkovi za dalje čitanje ------------------------------------
[1] https://vukajlija.com/bonus-penis-pax-en-domus/379952
[2] https://edition.cnn.com/2012/10/04/health/kerner-sex-money/index.html

Mihailo Alić
www.ultrahome.in.rs/muska