Stvari koje su mi nejasne u slučaju glumca Gorana Jevtića

O pedofiliji sam već pisao, pokušavajući da odvojim stvarne pedofile od nabeđenih "pedofila", tj. onih kojima je ta etiketa prilepljena da bi ih osramotili i društveno urušili njihov ugled, karijeru, i krug prijatelja[1]. Prema definiciji pedofilije koja je internacionalno prihvaćena, to je isključiva seksualna sklonost ka deci predpubertetskog uzrasta, a ne prema maloletnicima (u Srbiji u Krivičnom zakoniku definisani kao lica preko 14 godina starosti) i ostalima. Članak sam napisao jer sam i sam na Tviteru i drugim socijalnim mrežama napadnut od strane feministkinja i njihovih Belih vitezova kojima su se se pridružili moralisti željni bilo čije krvi[2], jer sam se principijelno zalagao za primenu zakona, a ne linča, mentaliteta rulje i proganjanja politički nepodobnih (razlog za napad na mene je moj dvogodišnji aktivizam protiv radikalnog feminizma, a povod jedan tvit, koji sam kasnije detaljno obrazložio i odbranio drugim, i pomenutim člankom).

Goran Jevtić je optužen da je juna 2014. na završetku Somborskog pozorišnog maratona u WC-u pozorišta u alkoholisanom stanju obljubio maloletnika L.K. koji je tada imao 15. godina. Jevtiću je prvostepenom presudom bila izrečena kazna kućnog pritvora u trajanju od 10 meseci, bez nanogice. Jevtić se žalio na presudu, kao i tužilaštvo, pa je Viši sud u Somboru odlučio da kaznu preinači i doneta je pravosnažna presuda kojom je poznati beogradski glumac osuđen na 10 meseci zatvora. Nakon toga mu je zabranjeno da igra pred maloletnicima, i biće upisan u registar pedofila koji vodi Uprava za izvršenje krivičnih sankcija. Prema definiciji pedofilije, on nije pedofil, jer ima i punoletne homoseksualne partnere, a i nije imao seks sa detetom do 14 godina, ali izgleda da se pomenute definicije u Srbiji niko ne drži.

Iako je evidentno da je optuženi kriv, i da treba da bude kažnjen, sledeće stvari se ne uklapaju u izjavu oštećenog, ne doprinose njenoj verodostojnosti, i njegovoj potpunoj nedužnosti:

1. U video intervjuu emitovanom uživo  4.10.19, koji je bilo njegovo prvo pojavljivanje u javnosti, nije umeo da kaže koliko je imao godina u vreme incidenta (minutaža 3:40)[3].

2. U intervjuu je izjavio da "nije imao pojma da je neko u WC-u" (minutaža 5:40), a u članku se kaže da je pošao sa Jevtićem na piće i da je ovaj prvo svratio u WC, "a maloletnik je ušao za njim da opere ruke, koje su mu bile masne od bureka"[4]. Neuverljivo je i da bi ga Jevtić pozvao na piće, a ovaj pristao, kada su već bili na proslavi za završetak pozorišnog festivala gde je svakako bilo pića i mogućnosti da razgovaraju nasamo u nekom uglu pozorišnog kluba. Jasno je da je "poziv na piće" bio eufemizam da se malo osame, u moje vreme to se zvalo "dođi da slušamo ploče".

3. U intervjuu kaže da mu Jevtić nikada nije bio idol (minutaža 2:40), što je suprotno obrazloženju za preinačenje kazne: "Kazna je izmenjena zbog okolnosti pod kojima je krivično delo učinjeno, tačnije zloupotrebe poverenja prema oštećenom, jer je maloletnik bio opčinjen glumcem i ushićen prihvatio ponudu da odu na piće, pa nije mogao da pretpostavi stvarnu nameru koju je okrivljeni imao prema njemu. U obzir je uzeta i starost oštećenog, koja je bila očigledno nesrazmerna uzrastu okrivljenog, jer je L. K. u tom trenutku imao 16 godina, tako da su sve to bili razlozi da se žalba tužilaštva usvoji i da se okrivljenom preinači način izvršenja kazne - navodi se u odluci"[4]. I dalje ne znamo koliko godina je imao maloletnik: 14 koliko tvrde njegovi neformalni branitelji, 15 koliko tvrdi nesigurno on u intervuu, ili 16 koliko tvrdi štampa i navedena sudska odluka.

4. U intervjuu ne pominje da ga je Jevtić pozvao na piće, i da je on na to pristao, oko 2 ili 3 ujutro, što je vodilo incidentu u WC-u.

5. U pozorišnom svetu ima više gej osoba nego u generalnoj populaciji, to su mogli da znaju njegovi roditelji, ako ne i maloletnik. U 21. veku majke uče devojčice i u predškolskom uzrastu da se čuvaju kontakta sa strancima, da viču i beže kada se nađu u opasnosti, i slično. Glumac je takve visine i građe da ne može da predstavlja fizičku pretnju čak ni za dečaka od 15 godina, mada izgleda da je on bio skoro 16.

6. Dečaci koji od malih nogu imaju naklonost da budu glumci nisu najmuževniji tipovi, jer to nije stereotipno muško zanimanje, a i zahteva mnoge ženske osobine (verbalnu memoriju, spretnost u pretvaranju, socijalnu inteligenciju). Krhka građa, zrikavost, i psihička osetljivost kakvu oštećeni prikazuje takođe nisu stereotipične muške osobine, i češće su kod žena.

7. Iz intervjua i mnogih medijskih natpisa evidentno je da je Jevtić stavio maloletnikov polni organ u usta, što je mnogo manje nasilje nego da je uradio obrnuto. Stoga je neuverljivo da je oštećeni imao 5 godina psihičkih problema, i da mu je život potpuno uništen zbog ovog incidenta. Sve u svemu, mislim da je to hajka na Jevtića jer je javna ličnost, kao što feministički #MeToo progon uvek ima nasilnike koji su javne ličnosti, ili su na pozicijama moći, a njihovo nedelo se uvek preuveličava.

8. Konačno, evo ko je stao u odbranu oštećenog i snimio pomenuti intervju sa njim: Pavle Bihali, osnivač pokreta Levijatan (u prevodu "morska neman"), za koga je Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal uputilo policiji hitan zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja o delovanju ovog pokreta radi pretnji upućivanih organizacijama i pojedincima[5]. Inače on je i meni pretio kada su me feministkinje na Tviteru optužile da sam pedofil jer sam pisao o toj temi[2]. Poslušajte koje izraze, kao i ton on i "kolega" koriste u intervjuu ("smeće odvratno poremećeno, nakaza"), obratite pažnju na njihove nabildovane mišice i tetovažu[3].

9. Kada već novine i ostali mediji nisu do intervjua otkrili identitet oštećenog, zašto je bilo potrebno da se on predstavi imenom i prezimenom u intervjuu koji su sa njim uradili Levijatanci? Taj intervju je potom bio okidač da ga TV Prva pozove u visoko gledanu emisiju "Jutro sa Jovanom i Srđanom"[6], da ga vide milioni, u odnosu na hiljade sa Fejsbuka. Ne indicira li to njegovu želju za medijskom pažnjom, i pokušajem da korišćenjem događaja iz pozorišnog WC-a postane poznato ime iako ništa značajno nije uradio? Izgleda su se reči Gorana Jevtića ("Treba da ti bude čast da ti neko slavan kao ja po*uši") obistinile, kao što su i mnoge "žrtve" iz #MeToo afera postale poznate jer su dopustile poznatim ličnostima da se sa njima seksualno poigraju. Ne kažem da je Luka dobrovoljno dopustio oralni seks Goranu, ali rezultat je isti: propast za poznatog, medijska pažnja za nepoznatog.

Samo pitam da li ste i vi uočili ove detalje.
 

------------------------------------- linkovi za dalje čitanje / gledanje ------------------------------------
[1] http://www.ultrahome.in.rs/muska/pedofilija.html
[2] https://www.facebook.com/pasazot/videos/387949381913928
[3] https://www.facebook.com/levijatanudruzenje/videos/849226205480662/
[4] https://www.espreso.rs/vesti/hronika/448095/na-sudjenju-goranu-jeviticu-isplivali-bolesni-detalji-zlostavljanja-decaka-zatvorio-u-toalet-onda-je-poceo-uzas
[5] https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/2668799/voda-levijatana-glumio-u-srecnim-ljudima-bio-sam-mali-mitrovic-koji-je-mucio-necu
[6] https://www.blic.rs/vesti/hronika/luka-krcedinac-goran-jevtic-napad-zlostavljanje/q5gj2gf

Mihailo Alić
www.ultrahome.in.rs/muska